Na een jaar van experimenteren met wol wassen, kaarden, spinnen en het weven van dekens, zijn we er klaar voor! Onder begeleiding van enthousiaste deskundigen maak je nu zelf in onze Leidse dekenwerkplaats een mooie, warme kinderdeken (80 x 110 cm). Het is een uniek driedaags project, verdeeld over drie weken.
De eerste dag staat in het teken van de wol. Je zoekt samen met de begeleider jouw vacht uit en gaat die selecteren op wol van goede en mindere kwaliteit. Daarna volgt het wassen en drogen van de wol volgens ons protocol. Meestal lukt het om hier ook een klein potje natuurlijke lanoline voor je huid aan over te houden. Daarna volgt het kammen, pikken en kaarden. Na deze voorbereiding krijg je de beginselen van het spinnen uitgelegd en ga je oefenen. Ter afsluiting van deze eerste dag bespreken we in welk patroon en in welke kleuren je de kinderdeken wilt weven.
De tweede dag bestaat uit het spinnen, verven en weven. Deze dag start met een paar uur spinnen. Je staat er niet alleen voor; we helpen je om voldoende draad te spinnen voor het weven. Rond de lunch gaan we de wol verven in de eerder afgesproken kleuren. Het weven begint met een korte oefening op een simpel weefgetouw en je krijgt uitleg over het opzetten van een weefgetouw. Daarna stap je over op het weefgetouw dat speciaal voor jou in gereedheid is gebracht. Onder begeleiding begin je nu met het weven van je deken. Na een paar uur heb je het onder controle en kun je zelfstandig weven.
De derde dag wordt de dag van de afwerking. Ook bij het weven helpen wij een handje; wij weven nog een deel voor je of je bent tussendoor langs geweest om zelf verder te werken aan je deken. Kortom, we zorgen er samen voor dat je je deken kunt afmaken in de ochtend van de derde dag. Nadat je de deken van het weefgetouw hebt losgemaakt, start de afwerking: afhechten, vollen en ruwen. Wij hebben hier een methode voor ontwikkeld op basis van de traditionele technieken. En gebruiken onder meer de feston- of dekensteek. Deze wordt rond de rand van een deken geborduurd met als doel het uitrafelen van de stof tegen te gaan. Het festonneren mag je zelf doen, maar er is ook iemand om je erbij te helpen. Daarna plaats je zelf het etiket. Tussendoor krijg je uitleg over de historie van de Leidse deken of bekijk je een korte documentaire over het ontstaan en teloorgaan van de dekenindustrie in Leiden in onze dekenkamer.
Zelf een kinderdeken weven kost 295 euro voor het totale traject. Lunch, materialen en deskundige begeleiding zijn inbegrepen. Geïnteresseerden met een smalle beurs kunnen dankzij de vrienden van onze stichting reductie krijgen. Je kunt je inschrijven voor de dinsdag of de zaterdag serie (10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur). Stuur een mailtje, ook met een verzoek om extra informatie of om langs te komen in onze werkplaats, naar info@leidsedeken.nl
Comments