deken-zaalberg-bruin-geblokt-1.jpg

Toekomstige activiteiten

De Stichting Leidse Deken ontwikkelt diverse activiteiten. Maar niet alles tegelijk. Wij hebben tijd nodig om op stoom te komen. Waar mogelijk haken we aan bij bestaande initiatieven. Dat geldt zeker voor de stadswandeling die in de maak is, maar ook voor het geven van lezingen en het ontwikkelen van educatieve programma's. 
Voor de nabije toekomst richten we ons op het realiseren van een tijdelijke expositie, waarmee de Stichting Leidse Deken voor het eerst zichtbaar zal zijn in de stad. 

SSL001000464.jpg

Stadswandelingen

Een stadswandeling langs de voormalige Leidse dekenfabrieken en andere plekken, die verwijzen naar de dekenindustrie, is in de maak. Het wordt een wandeling met een verhaal, want we willen graag bij ieder gebouw en elke belangrijke locatie iets vertellen over het wel en wee van de arbeiders, over het productieproces en over de ‘bazen’. 

Tentoonstellingen

Samen met andere partijen organiseren we tentoonstellingen, groot en klein. Museum De Lakenhal is daarin als stedelijk museum een belangrijke partner.

Verder sluiten we aan bij bestaande initiatieven, zoals de Open Monumentendagen, de Kunstroute en het Textielfestival. En we denken aan kleinere presentaties in de gebouwen, waarin de dekenfabrieken gevestigd waren. 

Momenteel kunt u in de etalage van het voormalige V&D/Hudson's Bay-gebouw aan de Breestraat onze expositie bezichtigen. Hiermee presenteert de Stichting Leidse Deken zich voor het eerst aan het Leidse (en ander) publiek.

91C2F575-5BF5-4D9E-8886-0449E4BD7D36_1_201_a.jpeg
1.jfif

Spinnerij van Zaalberg

Duurzame Leidse deken in de maak

In deze wereld, waarin steeds meer aandacht is voor duurzaamheid, ligt ook voor ons een uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan het lokaal produceren van dekens/plaids van gerecyclede wol; aan Leidse dekens voor op de Leidse terrassen en in de Leidse hotels. Een buitenlandse student neemt een Leidse deken mee naar huis als zijn of haar studie is afgerond. En… met een warme Leidse deken op de bank of op bed, kan de kachel een graadje lager.
Museum De Lakenhal bezit nog twee oude machines die voor het maken van dekens zijn gebruikt. Het zou prachtig zijn die te tonen en weer te laten draaien. Mogelijk is er een geschikte plek waar dat zou kunnen. Er zijn plannen voor een Ambachtsplein in het Energiepark. Bij het gebouw waarin nu steenhouwerij Bambam en bierbrouwerij Pronck zitten, komt een zogenaamd makershuis voor moderne ambachten. Graag participeren wij in deze plannen.

Educatie

We laten Leidse basisschoolleerlingen graag kennismaken met de Leidse dekennijverheid. Daartoe ontwikkelen we een educatief programma dat bestaat uit losse workshops of een serie lessen. Leerlingen maken kennis met grondstoffen en bewerkingen en weven ten slotte natuurlijk zelf een stukje deken. In het programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wat is geweven stof?

  • weven als een van de oudste technieken

  • Leidse Deken als verbinding met het DNA van onze stad

  • van plant/dier via draad tot stof - uitleg van het proces

  • recyclen/duurzaamheid - het belang van zelf maken en repareren

kistje-zaalberg-monsters-huishoud-onderw
deken 14.jpg

Onderzoek

We gaan onderzoek doen naar de Leidse dekennijverheid. Er zijn twee periodes die nog onderbelicht zijn in de geschiedschrijving. Het betreft de periode van circa 1300 tot 1700 en die van rond 1800. Daarnaast zit er nog veel informatie in de hoofden van (oude) Leidenaars die in de fabrieken werkten. Graag willen we die informatie optekenen zodat deze niet verloren gaat. We roepen dan ook iedereen die iets weet over de fabricage van dekens op contact met ons op te nemen.

Helpt u ons deze Leidse geschiedenis te bewaren? Bel dan met onze voorzitter op 06-44034948. 

Lezingen

Over Leidse Dekens valt veel te vertellen. Er zijn specialisten die wij graag een podium bieden om hun kennis over de Leidse dekenindustrie te delen met belangstellenden. Zo'n specialist is stadshistoricus Cor Smit. Hij heeft zich verdiept in de kinderarbeid in de Leidse textielindustrie in de 19e eeuw.