top of page
Zoeken

Wol voor Leidse Deken gesponnen in Duitsland

Bijgewerkt op: 21 feb.

Door Helga van Manen



In december 2023 hebben we samen met enkele vertegenwoordigers van het @hollandswolcollectief een bezoek gebracht aan de Wagenfelder Spinnerei, in de gelijknamige stad, niet ver over de grens in Duitsland. In Nederland zijn geen spinnerijen meer van dit formaat. In Duitsland nog slechts twee.



We kregen een rondleiding  door de fabriek en hebben gehoord, gezien en begrepen hoe alles in zijn werk gaat.



We namen 30 kg wol mee, een blend van de wol van Friese Melkschapen en Swifter schapen. Schone wol, want deze is eerst in onze werkplaats gewassen en gekamd. De auto zat dus lekker vol toen we vertrokken. We waren best zenuwachtig. Zou de Wagenfelder Spinnerei onze wol wel kunnen spinnen?

Tot onze opluchting mochten we de wol daar laten. Ze dachten met ons mee en hebben de wol op twee manieren voor ons gesponnen, bij wijze van proef: een getwijnde draad (twee draden samengedraaid) en een enkele draad. De getwijnde draad is iets dikker en sterker dan de enkelvoudige draad.



De wol is inmiddels gearriveerd in de werkplaats: we zijn benieuwd naar onze ervaringen met het weven, vollen en ruwen ervan. Wordt vervolgd.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page