Herinnering aan een gevarieerd programma, 19 oktober 2024!
Door Mienke Simon Thomas
Nu bijna een maand geleden organiseerden we de Derde Leidse Dekendag. Opnieuw kwamen hier tot onze grote vreugde meer dan tachtig belangstellenden op af. Dit keer vond een groot deel van het programma plaats in Scheltema, het Leidse cultuurcentrum dat gevestigd is in de voormalige dekenfabriek van Scheltema. Een passender locatie is nauwelijks denkbaar.
De middag begon met de welkomstwoorden van onze voorzitter Helga van Manen. Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal, lanceerde direct daarna een nieuw samenwerkingsproject tussen haar museum en onze Stichting Leidse Deken en de Leidse Weverij. Gezamenlijk geven wij een opdracht aan de jonge grafisch ontwerper Vera van de Seyp om een moderne deken te ontwerpen. De deken zal geweven worden op het nieuwe fietsweefgetouw van de Leidse Weverij. Volgend jaar, op de Vierde Leidse Dekendag zal zij gepresenteerd worden.
Daarna werd de groep aanwezigen gesplitst. Een deel kon blijven zitten om te kijken naar het theaterstuk “Deken”. Dit stuk werd geschreven en ingestudeerd door theatergroep Domino, een groep spelers met een beperking. Onder leiding van Jaap Metzlar, Claudia Flameling en Danielle Keyzer was maanden gewerkt aan het instuderen en perfectioneren van de voorstelling. Er werd door de deelnemers met overgave gespeeld, gedanst en gezongen. Ter voorbereiding waren de spelers allemaal in de dekenwerkplaats op bezoek geweest.
De andere helft verplaatste zich naar de andere ruimte waar Mienke Simon Thomas een inleiding hield over de tentoonstelling die de Stichting in de maand oktober organiseerde: Henk van Reek, een totaal nieuwe dekenstijl. Zij vertelde hoe deze eigenzinnige ontwerper in de jaren zestig en zeventig met zijn kleurrijke moderne dekenpatronen had gezorgd voor een laatste opleving van de dekennijverheid in Leiden.
Onder leiding van vier rondleiders doorkruisten vier groepen daarna het pand van Scheltema. De gidsen wezen op alle overblijfselen in het interieur en exterieur die nog wezen op, of heel direct afkomstig waren van, de dekenfabriek. Bij de restauratie van het pand kort na 2000 was met succes geprobeerd om de sfeer van die oude fabriek levend te houden. Na deze rondwandeling door het gebouw werden de oorspronkelijke twee groepen gewisseld. Om half vier had iedereen dus het hele programma doorlopen.
Nadat we in tien minuten naar het Papegaaisbolwerk waren gelopen, kon iedereen de recente uitbreiding van onze dekenwerkplaats bewonderen. Sedert de vorige Dekendag staat er een fietsweefgetouw, hebben we een verfkeuken en een afzonderlijke winkel. En natuurlijk ook nog weer veel meer dekens in onze historische dekencollectie.
In de expositieruimte van EST art foundation, direct naast onze werkplaats gelegen kon men de tentoonstelling van de dekens van Henk van Reek bekijken en stond koffie, thee en wat lekkers klaar. Uit de vele reacties die we later ontvingen, kunnen we opmaken dat het weer een geslaagde middag was.
Comentarios