top of page

Stichting Leidse Deken

Lees onze verhalen

Word vriend of geef eenmalig

Leidse dekens – gewoon en toch bijzonder

Wat rest van de Leidse dekennijverheid zijn de oude fabriekshallen, die een andere functie hebben gekregen, een paar machines en dekens in de collectie van Museum De Lakenhal, archiefstukken, foto's en de herinnering. De Leidse maakindustrie is voorbij, maar schemert nog door in het stadsbeeld en zit nog in hoofden van (oude) Leidenaars die ooit in de fabrieken werkten. Nu nog slapen mensen onder de laatste Leidse dekens, zo goed en duurzaam gemaakt zijn ze. Dekens zijn een herinnering aan lang vervlogen tijden; toen iedereen nog onder een deken sliep; toen je als kind nog door je moeder met deken en laken werd ingestopt in bed; toen een kleurrijke deken in een tienerkamer nog dezelfde functie had als een hip dekbed nu. 

 

De Stichting Leidse Deken wil de ooit zo roemrijke Leidse dekenproductie op de kaart zetten. Door kennis over de Leidse dekennijverheid te vergaren en te verspreiden en met concrete projecten, samen met ondernemers, musea, kunstenaars en ontwerpers, de dekennijverheid nieuw leven in te blazen.

Activiteiten voor iedereen

Maak je eigen kinderdeken in onze dekenwerkplaats

 

Onder begeleiding van enthousiaste deskundigen maak je nu zelf in onze Leidse dekenwerkplaats een mooie, warme kinderdeken. Het is een unieke driedaagse workshop, verdeeld over drie weken. Je leert alles over schapenwol, spinnen, ontwerpen, verven en weven. Voor meer gegevens, ook over het aanmelden, lees de blog op deze website!

Nu in de winkel: de Leidse Dekenwandeling

Kort na de zomer van 2023 verscheen het prachtige boekje van de Stichting Leidse Deken: Leidse Dekenwandeling. Met het boekje in de hand kom je langs de vele herinneringen aan de dekennijverheid die in de stad nog te vinden zijn. Daarnaast brengen aanvullende foto's en verhalen het dekenverleden van Leiden tot leven. Meer informatie: ga naar de blog of winkel op deze website.

Regelmatig blogs op deze website

Er verschijnen zeer regelmatig blogs op deze website over uiteenlopende onderwerpen die allemaal verband houden met de Leidse Deken, vroeger en nu. Zo publiceert Mienke Simon Thomas over haar historisch onderzoek naar de dekennijverheid in Leiden in de 16e en 17e eeuw, maar ook over de meer recente geschiedenis van de Leidse dekenfabrieken en dekendesign. Helga van Manen schreef de laatste blog over het bezoek van de Stichting Leidse Deken aan een wolspinnerij in Duitsland. 

Leidse Dekendag opnieuw groot succes

 

Op zaterdag 11 november 2023 organiseerden we opnieuw een Leidse Dekendag. Op onze blog-pagina staat het verslag ervan onder de titel Boeiende verhalen tijdens Tweede Leidse Dekendag.  

91C2F575-5BF5-4D9E-8886-0449E4BD7D36_1_201_a.jpeg
deken-scheltema-geel-wit-1.jpg

Waarom ben jij verliefd op Leidse dekens?

Toen ik klein was, in de jaren zestig, sliep ik onder een deken. Dat kan goed een Leidse geweest zijn, want mijn ouders kozen altijd voor kwaliteit. Alleen de benedenverdieping werd verwarmd met kolenkachels en de winters waren streng. Ik herinner mij die prettige warmte van mijn wollen deken als ik ’s ochtends de ijsbloemen op het raam zag. Alleen het puntje van mijn neus was koud geworden.

Nicole Spaans

deken-zaalberg-paars-blauw-2.jpg

Laatste nieuws & blogs

bottom of page