top of page
Zoeken
  • ncspaans

Kleurmeester

Van Louise de Wolf ontvingen wij onderstaande verhaal over het werk in een Leidse dekenfabriek, dat wij graag met u delen. "Gisteren had ik het met mijn zwager Hans van Rijn over de werkplaats van de Stichting Leidse Deken, die we recentelijk bezochten. Mijn zwager herinnerde zich direct wat zijn oma hem ooit over haar vader - zijn overgrootvader - vertelde.

Toen oma Maria de Tombe (25-02-1909) nog een jong meisje was is haar vader door de Leidse dekenfabriek waar hij werkte naar Engeland gezonden om te leren hoe je nieuwe kleuren kon mengen en verwerken in wollen dekens en lakense stoffen. In het begin van de vorige eeuw was dat heel bijzonder want je was niet 1, 2, 3 aan de andere kant van de Noordzee.

Na terugkomst uit Engeland werd Nicolaas de Tombe (1879) de 'kleurmeester' van een Leidse wollen dekenfabriek. Zijn spannende reis en de specialisatie in zijn vak heeft op zijn jonge dochtertje zoveel indruk gemaakt dat ze dat later met haar kleinzoon (mijn zwager) heeft gedeeld. Helaas is niet bekend bij welke dekenfabriek deze kleurmeester 100 jaar geleden heeft gewerkt.

Mijn zwager Hans van Rijn had nog een foto uit 1955 waar zijn overgrootvader en oma, vader en dochter De Tombe op staan."


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page