top of page
Zoeken
  • ncspaans

Greet Flippo in dekenfabriek Van Wijk

Bijgewerkt op: 1 dec. 2022

Interview van bestuurslid Mienke Simon Thomas van de Stichting Leidse Deken met Greet Flippo, oud-medewerker van dekenfabriek Van Wijk


Op onze Eerste Leidse Dekendag maakte ik kennis met Greet Flippo. Zij was gekomen met haar schoondochter. Ze vertelde ons dat ze in de jaren zestig in de dekenfabriek van Van Wijk had gewerkt en ze had zelfs enkele foto’s uit die tijd bij zich. Een dikke week later vertelde zij mij bij haar thuis meer over haar tijd bij Van Wijk.


Greet was in 1962 als zestienjarige in de fabriek gaan werken. Zoals veel meisjes werd ze ingedeeld bij de afdeling nabewerking. Na het weven van de dekens moest er namelijk nog heel wat gebeuren, voordat ze naar de winkels getransporteerd konden worden. Zo moesten om te beginnen alle losse draadjes en knopen verwijderd worden. Dit heette ‘noppen en stoppen’. Daarna werden de dekens gevold (een beetje vervilt) en geruwd. Nog steeds als een wel twintig meter lange lap kwamen ze dan op karren bij Greet en haar collega’s terecht. Zij sneden van die lange lap dan eerst de dekens op de juiste maten af. Vervolgens werden de korte zijden van de dekens omgezoomd met de festonsteek: het festonneren. Dan moest er ook een etiketje opgenaaid worden. Greet herinnerde zich dat er soms een rood plastic labeltje meegestikt werd, een soort modern lakenloodje. Geregeld werden de dekens ook nog eens met de hand ‘nageruwd’ . Dat gebeurde handmatig met een borstel met metalen pinnetjes. Het doel was om de dekens zo wollig, pluizig en dik mogelijk te maken. Soms moesten er ook nog vlekken uitgehaald worden, waarvoor het chemische trichlooretheen, ‘tri’, een sterk ontvettende stof, werd gebruikt. Ten slotte pakten Greet en haar collega’s de dekens in dozen, zodat ze verzonden konden worden.

Een rondleiding op de dekenfabriek


Greet bleef tot ongeveer 1970 in de fabriek werken. Ze was in 1969 met Fred van der Leek getrouwd. Greet kijkt met plezier terug op haar jaren bij Van Wijk. Ze heeft ons onder andere een foto gegeven waarop zij met tien andere jonge vrouwen gezellig gearmd om hun chef, Koos den Hoed, heen staan. Bijna alle namen weet zij zich nog te herinneren en met sommigen bleef zij na haar vertrek contact houden. Als er even tijd over was maakten Greet en haar collega’s poppendekentjes en warme sloffen van overgebleven dekenresten. Van Wijk organiseerde ook gezellige dingen, zoals een uitstapje naar Volendam. En het voetbalveld van de fabriek, waar de bedrijfsclub VWS (Van Wijk Sport Vereniging) officiële wedstrijden van de KNVB speelde, was ’s avonds en in de weekeinden vaak een ontmoetingsplek.

Greet Flippo staat op deze foto uit 31 juli 1966 met een lichte jurk en wit vest vrijwel in het midden, naast Marjan Kukeler, met de grote stippenjurk die naast chef Koos den Hoed staat. Greet herkent ook nog Alie Gijsman, Fietje Springe, Wil den Hoed en Annie Dubbeldam.

134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page