top of page
Zoeken
  • ncspaans

Fibershed te gast in de dekenwerkplaats

Door Mienke Simon Thomas


Op dinsdagmiddag 7 februari hebben wij de deur van onze dekenwerkplaats opengezet voor een bijeenkomst van de Stichting Fibershed Nederland in het kader van de Week van de Circulaire Economie. Alle gasten werden uitgenodigd om te kijken wat wij in onze werkplaats aan het doen zijn en in minder dan een jaar tijd al hebben bereikt. Zo veel mogelijk van onze vrijwilligers en bestuursleden waren aanwezig om uitleg te geven. Natuurlijk boden we ook thee en koffie aan.

Fibershed is een organisatie die zich opstelt als, zoals zij het zelf noemen: een “Grond-tot-Garderobe Ketenregisseur” en samenwerking met zoveel mogelijk betrokken partijen vooropstelt. Op hun zeer informatieve website (www.fibershed.nl ) staat de doelstelling van Fibershed als volgt geformuleerd:

Stichting Fibershed Nederland zet zich in voor meer aanbod en variatie in natuurlijke vezels en het lokaal produceren van kwalitatief hoogwaardige en biologisch afbreekbare textiel en kleding. Als ketenregisseur brengen wij verschillende ketenspelers samen en begeleiden wij het proces om de Grond-tot-Garderobe cirkel te sluiten. Hierbij focussen we op 4 vezelgroepen, die uiteindelijk als voeding terug de aarde ingaan en bijdragen aan een gezonde bodem, biodiversiteit en maximale CO2-opname.

En ook is hier te lezen:

Stichting Fibershed Nederland is een waardennetwerk van en voor ondernemers, boeren, ontwerpers, makers en onderzoekers. We werken samen aan de transitie naar een lokaal, bio-circulair en regeneratief textiel- en kledingsysteem en roepen op tot meer respect voor de oorsprong en waarde van onze textiel en kleding.


Het is natuurlijk duidelijk dat de Stichting Leidse Deken zich goed thuis voelt in deze omgeving en de doelstellingen van Fibershed van harte onderschrijft.


Iris Veentjer hield in onze weefwerkplaats – waar op dit moment vijf in plaats van zes getouwen staan en dus enige ruimte beschikbaar was – een inspirerende presentatie met diverse hoopvolle voorbeelden uit het bio-circulaire waardennetwerk van Fibershed. Zij sloot af met een toelichting op haar eigen interessante initiatief om van lisdodden vezels te maken, vezels die uiteindelijk gebruikt kunnen worden voor kleding en gebruiksproducten. De focus in deze eerste fase van het project van Iris is gevestigd op het maken van een bruikbare theedoek van lisdoddenvezels. Het op grotere schaal telen van lisdodden (ook wel bekend als rietsigaren) zou uitermate gunstige gevolgen hebben voor het vasthouden van meer CO2 in de grond en een gunstiger waterstand. Zie voor meer informatie: www.rietgoed.nl.


Met deze zo belangrijke uitwisseling van ideeën en kennis heeft onze Leidse Deken ook haar eigen netwerk weer flink uitgebreid.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page