top of page
Zoeken

Eerste mechanische kaardmachine terug in Leiden


Voor het eerst sinds de sluiting van de Leidse dekenfabrieken eind jaren zeventig staat er weer een mechanische kaardmachine in Leiden! In de Leidse Deken werkplaats welteverstaan. Een trotse Key Poll gaat de machine reviseren en weer laten draaien.


Key Poll bij de nieuwe mechanische kaardmachine, die afkomstig is uit een Italiaanse wolspinnerij, om precies te zijn uit het lab. Daar stond de machine, die relatief klein is, om de productie voor te bereiden en monsters te maken.


Interview met Key Poll


'Om wol gemakkelijk en mooi te kunnen spinnen, wordt een schapenvacht voorbewerkt. Dat is veel werk. Maar onze vrijwilligers doen dat geduldig en zorgvuldig. Ze wassen de wol en maken deze schoon. Strootjes en takjes worden verwijderd. Ook is het nodig om de wol over pinnen te trekken, het grove kammen. Dat levert losse plukken wol op, de zogenaamde wolvlokken. Ook kan de wol nog worden geverfd.

De wolvlokken gaan in de kaardmachine. Tot nog toe was het proces geheel handmatig, ook het kaarden. Maar met de nieuwe kaarder voegen we een mechanisch onderdeel toe. En dat gaat veel sneller natuurlijk. In de nieuwe machine gaan de wolvlokken over maar liefst negen rollen met weerhaakjes. En zo wordt de wol gekamd, gekamd en nog eens gekamd, totdat alle wolvezels netjes naast elkaar, in dezelfde richting liggen.

We produceren met de machine - hoop ik - over een maand of twee prachtige 'lappen' wol, het vlies. Van het vlies maken we lontwol waar je handmatig een soepele, gelijkmatige draad van kunt spinnen. En daar zijn onze dekenwevers dan weer heel blij mee. Je ziet, in deze productieketen komt het aan op samenwerken, met een prachtig duurzaam natuurproduct als eindresultaat.'


Zin om te helpen of om je eigen kinderdeken te weven? Meld je aan door een mailtje te sturen of kom eens langs in de werkplaats!


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page