top of page
Zoeken

Een belangrijke nieuwe vriend

Door Mienke Simon Thomas


Twee weken geleden knoopte de Stichting Leidse Deken banden aan met het al in 1991 opgerichte Textile Research Centre (TRC) in Leiden. De directe aanleiding was dat ik meer wilde weten over ‘Indianendekens’ oftewel dekens van de American Indians. Dit vloeide voort uit mijn onderzoek naar de Sioux-deken, die dekenfabriek Zaalberg in 1954 op de markt bracht. De resultaten van dit onderzoek volgen binnenkort.


Al spoedig bleek dat ik bij het TRC aan de Hogewoerd 164 op het goede adres was. In hun goed voorziene bibliotheek kon ik wel zeven publicaties over de Amerikaanse Navajo dekens vinden. Ik heb er een aantal uren, voorzien van een kop thee, rustig in kunnen studeren.

Maar minstens zo interessant is dat het TRC en de Leidse Deken elkaar nu gevonden hebben en in de toekomst op verschillende manieren zullen samenwerken. In eerste instantie lijken de verschillen misschien groot: het TRC is internationaal, heeft al een jarenlange en uitstekende reputatie en richt zich op textiel uit de hele wereld. De collectie van het TRC telt tienduizenden stukken. De Leidse Deken bestaat nog maar net iets meer dan twee jaar, is daarom nog druk doende haar bekendheid te vergroten en richt zich uitsluitend op Leidse Dekens. Onze studiecollectie is nog heel bescheiden.


Waarin we daarentegen overeenkomen is natuurlijk vooral de liefde en interesse voor textiel. We zijn allebei een Stichting met een ANBI-status (een Algemeen Nut Beogende Instelling), waar ook veel vrijwilligers bij betrokken zijn. We hebben allebei een hoog ambitieniveau en wat het onderzoek betreft wetenschappelijke pretenties. Interessant is voorts dat we allebei onze collectie nadrukkelijk als een handling collection beschouwen, oftewel een collectie waarvan de bezoekers – onder begeleiding – de stukken ook aan mogen raken. En last but not least: we zijn allebei bijzonder aan Leiden gehecht. Wij hopen en verwachten daarom dat wij samen met het TRC de belangstelling voor de textiel in Leiden kunnen vergroten.


Meteen twee dagen na mijn eerste bezoek aan het TRC zijn directeur Gillian Vogelsang - Eastwood en haar man Willem Vogelsang in onze dekenwerkplaats aan het Papegaaisbolwerk komen kijken. De week erna volgde al een mooie blog op hun website, die door maar liefst 23.000 mensen gelezen wordt. https://www.trc-leiden.nl/trc/index.php/en/blog/1501-a-blanket-agreement. Kortom, een vriend om te vriend te houden!


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page