top of page
Zoeken
  • ncspaans

Dekenontwerper Henk van Reek

Door Mienke Simon ThomasHenk van Reek (geb. 1934) is vermoedelijk de enige dekenontwerper die ooit bij een dekenfabriek in vaste dienst was. Hij werkte van 1958 tot 1976 bij dekenfabriek Van Wijk in Leiden. 1976 was het jaar waarin de allerlaatste deken in Leiden geweven werd. Om meer over hem en zijn werk te weten te komen bezocht ik Henk van Reek twee maal in zijn huis in het Friese dorpje Boazum, waar hij sinds een twintig jaar woont.


Van Reek kan nog smakelijk vertellen over het wel en wee in de dekenfabriek en over hoe zijn ontwerpen tot stand kwamen. Het blijkt dat hij nog steeds even eigenzinnig is als in de jaren 60 en 70, toen zijn volstrekt unieke dekens geproduceerd werden.

De verhalen van Henk van Reek vormen het uitgangspunt voor een veel uitgebreider verhaal over hem en zijn dekens. In een rijk geïllustreerde, tweedelige publicatie wordt een en ander geplaatst in de modernisering van de wollen deken in Nederland in bredere zin. Hiervoor deed ik onderzoek in diverse archieven en raadpleegde ik enkele specialistische tijdschriften. De volledige tekst van mijn verhaal over Henk van Reek is te lezen op de website van de Stichting Design Geschiedenis Nederland via deze twee links.
184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page