top of page
Zoeken

Collegiaal bezoek: Museum Het Leids Wevershuis in de dekenwerkplaats

Door Mienke Simon Thomas


Op vrijdagochtend 14 april ontvingen we collegiaal bezoek van het voltallige bestuur van Museum Het Leids Wevershuis.

Op de foto zijn v.l.n.r. te zien Anneke Fennema (bestuurslid, weefster, gastvrouw en coördinator van de vrijwilligers), Margot de Ruiter (voorzitter), Herbert van Hoogdalem (bestuurslid, oud-voorzitter en medeoprichter), Helga van Manen (voorzitter van de Stichting Leidse Deken) en Jan Landkroon (penningmeester en ook behorend tot de bestuursleden van het eerste uur van Museum Het Leids Wevershuis). De foto werd gemaakt door ondergetekende.


Het onderkomen van Museum Het Leids Wevershuis, gevestigd aan de Middelstegracht 143, heeft een rijke geschiedenis. Samen met tientallen andere wevershuisjes werd het halverwege de 16de eeuw gebouwd als woon- en werkplaats voor een thuiswever, waarvan er toen honderden actief waren in Leiden. De eerste bewoner die we van naam kennen was linnenwever Cornelis Janszoon: hij betrok het huisje in 1561. Een hele reeks wevers en hun gezinnen volgden.


Heden ten dage is dit het enige wevershuisje dat nog in een vrijwel authentieke staat verkeert. Voor hedendaagse bezoekers blijft het verbijsterend om te zien hoe men een kleine vijf eeuwen geleden een dergelijke piepkleine en uiterst eenvoudige woon- en werkomgeving doodnormaal vond. Als ‘museum’ bestaat het Wevershuisje al achttien jaar. Een leeftijd waar onze dekenwerkplaats, die nu net een jaar functioneert, nog niet aan kan tippen.


Natuurlijk waren er eerder al wel eens informele contacten tussen leden van ons bestuur en die van Museum Het Leids Wevershuis, maar het leek ons allemaal een goed idee om deze contacten te intensiveren. Samen met Museum De Lakenhal en het Textile Research Centre (TRC) representeren we tenslotte “Textiel(historisch) Leiden”. Vooral over dit laatste hebben we na het kennismaken nog wat door zitten praten. Zou het niet mooi zijn om met deze vier instellingen samen de gemeente Leiden te bewegen om een kleine brochure uit te laten geven? Een brochure met een kort verhaal over het belang van de textielnijverheid in Leiden en een bespreking van de vier instellingen, die zich daarmee bezighouden en waaraan geïnteresseerden een bezoek kunnen brengen? Misschien iets om met de nieuwe burgemeester van Leiden binnenkort eens te bespreken?


In Museum Het Leids Wevershuis worden zes tentoonstellingen per jaar georganiseerd.

Op dit moment is nog - tot 23 april - de tentoonstelling te zien van Heidi Ochsner met als titel: Van de eerste tot de laatste druppel. Vanaf 29 april volgt dan alweer de tentoonstelling Kleuren en lijnen, beeldweefsels van Ans Zuyderhoudt.


Mienke Simon Thomas

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page