top of page
Zoeken
  • ncspaans

Basiscursus weven met wol, door Tanja Starink


Data: Zes donderdagochtenden van 10.30-13.00 uur, 9-11, 16-11, 23-11, 30-11, 7-12 en 14-12-2023

Kosten: €240 (incl. materiaal en natuurlijk is er ook koffie en/of thee aanwezig), max zes personen.

Inschrijven via info@leidsedeken.nl:

Het cursusgeld moet 2 weken vóór aanvang van de eerste les betaald zijn. Daarmee is je inschrijving definitief. Waar:

In de werkplaats van de Leidse Deken, Papegaaisbolwerk 18 in Leiden.


In de 6-weekse basiscursus weven met wol leer je de basis van het weven met wol op een hevelrietgetouw van Glimåkra. Een hevelrietgetouw (rigid heddle) is een eenvoudig handzaam weefgetouw. Het is een manier van weven die veel mogelijkheden biedt en haalbaar is voor iedereen. We werken alleen met wol.

Lesprogramma De eerste les ga je lekker weven op een kant-en-klaar ingericht hevelrietgetouw. Je gebruikt verschillende wollen garens en we besteden aandacht aan de techniek van het weven zelf, aan- en afhechten van een inslagdraad en nette zijkanten maken. In les 2 en 3 ga je een weefgetouw inrichten voor het weven van een kussenhoes of dekentje, dat wil zeggen dat je een schering maakt en deze inrijgt op het getouw. Ook maak je het ontwerp, waarin je kleuren en woldikte voor de inslag bepaalt. Les 4, 5 en 6 staan in het teken van het weven op je hevelrietgetouw. Tijdens deze lessen gaan we ook in op de verschillende soorten afwerking van je werkstuk.


Wie is Tanja Starink?


Als kleindochter van een kleermaker (opa zat echt op tafel te naaien!) zat ik al op mijn zesde kleertjes voor mijn pop te naaien. Vanaf die tijd ben ik altijd bezig geweest om mezelf nieuwe vaardigheden aan te leren.


Ik heb 15 jaar een eigen bedrijf gehad waarvoor ik in opdracht kleding ontwierp en vervaardigde. Ook heb ik in samenwerking met Ellis op ’t Landt de kostuums voor diverse theaterproducties in binnen- en buitenland ontworpen en gemaakt.


3 jaar geleden ben ik aanraking gekomen met weven en dat was liefde op het eerste gezicht. Weven is zo veelzijdig, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het hele weefproces is rustgevend, van het inrichten van het weefgetouw tot en met het weven zelf. Het werkt zeer helpend in een tijd waarin we vooral met ons hoofd bezig zijn. Ik heb inmiddels de opleiding tot wever bij De Ambachtelijke Weverij in Amsterdam afgerond.


Ik heb de Textielfabriek Utrecht opgericht om zoveel mogelijk mensen te laten delen in mijn passie voor verschillende textiele werkvormen. Ik vind het leuk om jou te leren weven, breien, haken, vilten, borduren of wat je dan ook met textiel kunt of wilt doen. Natuurlijk weef ik zelf ook, al dan niet in opdracht. Zie mijn portfolio voor voorbeelden van mijn werk op www.detextielfabriekutrecht.nl.


293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page