Kom je zondag 22 mei van 12.00-16.00 uur een kijkje nemen in onze nieuwe werkplaats? Er worden die dag activiteiten georganiseerd door bedrijven en instellingen gevestigd in het Energiepark. Het onderwerp is biodiversiteit. De Stichting Leidse Deken doet daar uiteraard ook aan mee. Op die dag is onze werkplaats voor het eerst open, Papegaaisbolwerk 18 te Leiden. We leiden je graag rond!
Ontstaan
Ons meest ambitieuze plan bij de start van de Stichting Leidse Deken begin 2021 was het realiseren van een werkplaats voor het maken van Leidse dekens. Dit plan is nu werkelijkheid geworden. We hebben bij de EST Art Foundation in het Energiepark en aan het toekomstige Ambachtsplein een prachtige monumentale locatie gevonden: Papegaaisbolwerk 18. Hier zullen we het productieproces van de Leidse dekens bestuderen door daadwerkelijk zelf dekens te gaan maken, eerst geheel handmatig, later wellicht ook machinaal.
Onderzoek
Door het maakproces stapje voor stapje, proefondervindelijk te doorgronden, vergaren we de kennis waarmee we deze specifieke Leidse vorm van nijverheid nieuw leven in zullen blazen. Door het maakproces tevens toegankelijk te maken voor bezoekers hopen we bovendien een belangrijke bijdrage te leveren aan de liefde voor de Leidse deken, aan de waardering voor het ambacht en aan het vergroten van de kennis van de geschiedenis van Leiden als textielstad. Leiden verdient, net als Tilburg en Enschede, meer aandacht voor haar recente textielverleden.
Van wol tot deken Een echte, kwalitatief goede, warme Leidse deken stelt specifieke eisen aan de wol, aan de verwerking ervan, aan de spinnewielen en de weefgetouwen en aan alle overige specifieke hulpmiddelen die noodzakelijk zijn voor het afwerken van de dekens. Niet elke schapenwol is even geschikt, hoe dik en hoe vast moet de wol gesponnen worden, welke weeftechniek is geschikt, hoe kan de wol geverfd worden? De productie van een deken is complex, gespecialiseerd en arbeidsintensief en vraagt vele handen en handelingen.
Experimenteren
In onze werkplaats kunnen we alle onderdelen van het productieproces onderzoeken en ermee experimenten. De eerste stapjes zijn gezet: we hebben wol verkregen van schapen van de Leidse kinderboerderij in de Merenwijk. We hebben tweedehands spinnewielen aangeschaft en er staan drie weefgetouwen in de werkplaats. Het is de bedoeling om binnen twee jaar de eerste dekens te maken; nu al kunnen we bezoekers laten zien wat hier allemaal bij komt kijken.
Kenniscentrum
Het is onze bedoeling een kenniscentrum te zijn en onderzoekend te experimenteren met de vervaardiging van de Leidse dekens. Ofschoon we een prachtige collectie Leidse dekens hebben, die u kunt bezichtigen als we geopend zijn, is het niet onze bedoeling om een dekenmuseum in te richten.
Open huis
Zondag 22 mei van 12.00-16.00 uur worden er activiteiten georganiseerd door bedrijven en instellingen gevestigd in het Energiepark. Het onderwerp is biodiversiteit. De Stichting Leidse Deken doet daar uiteraard ook aan mee. Op die dag is onze werkplaats voor het eerst open. Kom die dag vooral een kijkje nemen, Papegaaisbolwerk 18 te Leiden. We leiden je graag rond!
Comments