top of page
Zoeken

Opperste concentratie in de wolwerkplaats

Bijgewerkt op: 21 mei


De Stichting Leidse Deken biedt sinds kort workshops voor kinderen aan. Onder begeleiding leren ze binnen enkele dagdelen het weefproces kennen. Onlangs was er een pilot in samenwerking met de BSO Pollewop. Kinderworkshops bij de Stichting Leidse Deken - door Irene Müller, bestuurslid


Toen ik bij de Stichting Leidse Deken binnenkwam was het stil in de werkplaats, op het geluid van regelmatig zacht tikken na. Ik vond dat vreemd. Er zou toch een groep kinderen bij ons zijn? Ik had het geluid van kinderstemmen en gelach verwacht. Ik liep snel door naar de weefzolder.Wat ik daar aantrof verbaasde me. De kinderen zaten over de getouwen gebogen en waren in opperste concentratie aan het werk. Tik, tik, tik… Wat ik beneden had gehoord, was het heen en weer bewegen van steeklatten en riet. In een mum van tijd hadden ze geleerd om te gaan met een weefgetouw.Het liefst waren de kinderen zonder pauze doorgegaan, zo leuk vonden ze het weven. Na afloop lieten ze hun weefsels in prachtige kleurencombinaties zien. Ze waren trots op hun werk. En terecht.

Ik was onder de indruk van het plezier dat de kinderen aan het weven beleefden. Ze waren erg leergierig, gedreven en enthousiast. Voor ons is dat een teken dat de werkplaats kinderen aanspreekt. Het motiveert ze om nieuwe dingen te leren en te maken. Wij gaan hier dus zeker mee door en zullen regelmatig workshops voor kinderen aanbieden.

 


Wat houdt de workshop in?

 

De workshop duurt drie dagdelen (2,5 uur per dag) en is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De workshop wordt geleid door Tanja Starink van de Leidse Weverij, met hulp van de vrijwilligers van de Stichting Leidse Deken.

 

Op de eerste dag maken de kinderen kennis met het wolverwerkingsproces: van schapenvacht tot lap stof. Na een korte uitleg over het weven, kunnen de kinderen een eigen ontwerp maken. Sommigen tekenen alle kleuren en vlakken exact uit, anderen kiezen ervoor om hun intuïtie te volgen en te improviseren. Daarna begint het weven op een handweefgetouw, waar de kinderen ook op de tweede dag mee doorgaan. Op de laatste dag halen ze de stof van het getouw en werken deze af. Ieder kind gaat naar huis met een eigen, unieke lap stof.

 

Er is in de Leidse Deken-werkplaats veel te zien, maar belangrijker is dat kinderen bij ons alles mogen aanraken en uitproberen. Even voelen aan een plukje ruwe wol, of tussendoor achter het spinnenwiel gaan zitten. Het mag allemaal!

 

Meer informatie en aanmelden


De workshop wordt aangeboden aan BSO’s in de stad Leiden tijdens de vakanties of op een woensdagmiddag. Het kan voor groepen van 6 kinderen. De kosten zijn 30 euro per kind.

Werk je bij een BSO en heb je interesse in deze activiteit? Neem dan contact op via info@leidsedeken.nl.

 

Heb je interesse in deze workshop, maar zit je niet bij een BSO? Individueel aanmelden kan ook. Houd onze website www.leidsedeken.nl en instagram @leidsedeken in de gaten voor de volgende cursusdata of neem contact met ons op voor meer informatie via info@leidsedeken.nl.

 

De workshops worden mede mogelijk gemaakt met steun van:59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page