top of page
Zoeken

Medewerkersuitje in het teken van textiel

ncspaans

Door Sylvia van Schaik


Onlangs zijn we met alle medewerkers van de Werkplaats Leidse Deken afgereisd naar Duitsland. Onze interessante bestemmingen hadden natuurlijk iets met textiel te maken: Textielfabriek Bocholt en het Josef Albers Museum.Quadrat in Bottrop. Het was een informatief en gezellig dagje uit.


Josef Albers Museum.Quadrat Bottrop [DE], expositie Sheila Hicks


Textielmuseum Bocholt


Textielfabriek Bocholt

De textielfabriek Bocholt, met een katoenweverij en een -spinnerij, bevindt zich tussen het stadscentrum en het Aa-meer, en herbergt het LWL-Museum. Het museum geeft inzicht in de technologie van vroeger. Er zijn oude weefgetouwen die worden aangedreven door een stoommachine en er is een volledig gemeubileerde arbeiderswoning te bezoeken.



Het Textielmuseum Bocholt ( het LWL-Museum, LWL staat voor Landschaftsverband Westfalen-Lippe) is gehuisvest in twee gebouwen aan weerszijden van de rivier de Aa. Het eerste gebouw is de spinnerij van Spinnerei Herding, en het tweede is een gereconstrueerde weefschuur met zijn typische zaagtanddaken. De weefschuur heeft nog steeds 30 operationele weefgetouwen van rond 1900-1920.



Josef Albers Museum

Bauhaus kunstenaar Josef Albers (1888-1976) stond aan de basis van een aantal van de meest invloedrijke en verreikende kunstonderwijsprogramma's van de 20e eeuw in zowel Duitsland als later in Amerika.



Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1933 gevestigd was in Weimar, later in Dessau en daarna nog een halfjaar in Berlijn. Er werd op een vernieuwende manier lesgegeven. De studenten dienden hun eigen creativiteit te exploreren door te werken met de meest uiteenlopende materialen.  



Albers hield zich in zijn werk op wetenschappelijke wijze bezig met het fenomeen kleur. Vanaf 1949 maakte hij zijn zogenaamde 'structurele constellaties'. Dit is een reeks architectonisch met elkaar verbonden tekeningen die optisch omgekeerd kunnen worden geïnterpreteerd (volgens het principe van de kubus van Necker). Voor Albers was de zelfstandigheid van kleur steeds een belangrijk thema in zijn werken. Hij noemde kleur 'het meest relatieve middel van de kunst'.



In de geboorteplaats van Albers bevindt zich sinds 1983 het Josef-Albers-Museum als onderdeel van Museum Quadrat Bottrop. Het gebouwencomplex Quadrat is een ontwerp van de architect Bernhard Küppers. De naam Quadrat verwijst in de eerste plaats naar de beroemde serie „Hommage to the Square“ (1963) van Albers en in de tweede plaats naar de plattegrond van het gebouw.


Tentoonstelling Sheila Hicks

Wat kun je doen met draad? is de vraag die de Amerikaanse Sheila Hicks (1934) sinds haar studie bij Josef Albers aan de Yale School of Art in de jaren vijftig onvermoeibaar heeft beziggehouden. Ze staat bekend om haar innovatieve en experimentele weefsels en sculpturale textielkunst die onderscheidende kleuren, natuurlijke materialen en persoonlijke verhalen bevatten.  



In de prachtige grote overzichtstentoonstelling, nog t/m 23 februari te zien, zijn werken van Hicks uit de periode 1955 tot en met 2024 bijeengebracht. Daaronder nooit eerder getoonde vroege schilderijen uit haar studietijd bij Josef Albers.



Ook worden haar vroege textielwerken, werken uit haar tijd in Chili, Mexico en Marokko, ontwerpen voor grote architectuuropdrachten en haar recentere, kleurrijke wandobjecten, sculpturen en installatiewerken tentoongesteld, aangevuld met schetsen en materialen uit het archief van de kunstenaar. Sinds 1964 woont en werkt Hicks in Parijs. 



 

 
 
 

Comments


E-mail: info@leidsedeken.nl

Werkplaats/winkel:

Papegaaisbolwerk 18, Leiden

Open: di en do 10-17 u, zat 10-14 u

en op afspraak.

Telefoon: 06 - 44034948

IBAN: NL 74 TRIO 0320177955

t.n.v. Stichting Leidse Deken

LeidseDeken_LOGO_RGB.png

© 2021 Leidse Deken |  Privacyverklaring | Colofon

bottom of page